Η Γιορτή της Πολυγλωσσίας διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου, μέσω του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης, της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφορίας, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ) και με την υποστήριξη φορέων και εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εντός και εκτός της Ελλάδας.
Ο κύριος στόχος του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει την έννοια του πλουραλισμού και της συνέχειας ως την εμπειρία μιας κοινωνίας που συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες συνεργασίας, αφύπνισης του ατόμου, αλληλεγγύης και κοινωνικής δράσης εντός και εκτός των τειχών του.
Το Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας προσπαθεί να αναδείξει την πολυπολιτισμικότητα και την πολυγλωσσία των πόλεων, να συμβάλει στην παγκόσμια κατανόηση του πλούσιου δυναμικού που δημιουργείται από τη διασταύρωση των πολιτισμών, επιδιώκοντας συνεχώς να δημιουργεί νέες ευκαιρίες συναντήσεων και συνεργασίας, καθιστώντας έτσι τη πόλη ως ένα πολυμορφικό εργαστήριο δημιουργίας τέχνης, λόγου και κοινής δράσης σε συνεργασία με φορείς, οργανισμούς και ιδρύματα από το εξωτερικό. Πάνω απ ‘όλα, το Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας προωθεί, ενθαρρύνει και επισημαίνει τις γλώσσες μιας πόλης και των συμμετεχόντων χωρών, καθώς και την ενεργή πολυγλωσσία των κοινοτήτων μας στην Ευρώπη και αλλού, σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, τεκμηριώνοντας έτσι τον κρίσιμο ρόλο των γλωσσών στην παραγωγή πολιτισμού και στη συμβολή στην κοσμοπολίτικη εικόνα ως μια πολύγλωσση πόλη της Ευρώπης.
ο Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας αφορά εθελοντές που οργανώνονται σε ομάδες για να προετοιμάσουν εκδηλώσεις σύμφωνα με τις αρχές του φεστιβάλ. Η φάση προετοιμασίας της εκδήλωσης τελειώνει σε τρεις ημέρες εορτασμούς όπου οι ομάδες παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Η προπαρασκευαστική φάση είναι από τον Φεβρουάριο έως την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και η τελική φάση είναι την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου από 3 έως 5 ημέρες.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει: συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, θεατρικές παραγωγές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, πολυγλωσσικά εργαστήρια, ερευνητικά έργα, ένα καφέ πολυγλωσσίας, εκθέσεις μνήμης και φωτογραφίας, ομιλίες, θεματικούς κύκλους ακαδημαϊκού και ερευνητικού ενδιαφέροντος, σεμινάρια με τη μορφή εργαστηρίων, γλωσσών, αφιερώματα σε συγγραφείς που επικεντρώθηκαν στον πλουραλισμό, την εναλλαξιμότητα, τη δικτύωση και την αλληλεπίδραση, εργαστήρια συμμετοχικής γνώσης για πολίτες, γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά, ανοιχτές συζητήσεις, πολυγλωσσική παιδεία και καλλιγραφία, την κουζίνα των πολιτών και την επισήμανση του διακρατικός χαρακτήρας της τοπικής κουζίνας κ.λπ. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν ανησυχίες στα στρογγυλά τραπέζια και να αναπτυχθεί μια στοχαστική διάθεση, είναι επομένως σημαντικό να διασφαλιστεί η ενεργός ακρόαση και διαβούλευση μεταξύ των παρόντων φορέων και των πολιτών κατά τις ενδιάμεσες συναντήσεις